sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

"Näillä munasarjoilla ei lapsia tehdä."

Näin sanoi minulle gynekologi tammikuun viimeisenä päivänä.  Diagnoosina E28.2 eli PCOS, munasarjojen monirakkulatauti. Kyllähän minä sen tiesin, osasin odottaa.
Tammikuu ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta kun kävin tutkimussa omien epäilyjeni vuoksi. Kävin yksityisellä gynekologilla jo useampi vuosi sitten, mutta tämä totesi minulle, että olen liian lihava mahdollisiin lapsettomuushoitoihin, joten hän ei vaivaudu edes tutkimaan onko minulla PCOS vai ei. Hän paasasi minulle niin rumaan sävyyn, että tunsin olevani maailman huonoin ihminen ja kaikintavoin roskasakkia, lähdin itkien pois. :(

Useampi vuosi meni (ja kiloja tuli lisää!), mutta viimein uskaltauduin opiskelijaterveydenhuollon vastaanotolle, josta sain lähetteen keskusneuvolaan gynekologille. Vaikka hän sanoi asiat suoraan, jäi minulle hyvä mieli. Hän oli hyvin ymmärtäväinen ja ystävällinen. Hän kohteli minua ihmisenä, eikä vain lihavana. Vihdoin sain sen diagnoosin, minkä olin jo itse itselleni vuosia sitten antanut. Vihdoin selvisi syy liialliselle karvankasvulle, ovuloimattamuudelle ja epäsäännölliselle kierrolle.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa! Täällä on myös yksi monirakkulaisista munsarjoista kärsivä. Kovastihan ne povaa, että painonpudotus auttaisi/helpottaisi. Itselläni juuri tämän takia painon pudotus meneillään.

sallan kirjoitti...

Hei!
Sama tilanne täälläkin. Mulla tosin melko radikaalit keinot käytössä, toivottavasti tehoaa.
Tsemppiä painon pudotukseen ja aurinkoista kevättä! :)

Anonyymi kirjoitti...

Mulla myös PCOS, akne, hirsutismi, omenalihavuus, ovulaatiohäiriöt, hiustenlähtö ja neljä tervettä, spontaanisti alkunsa saanutta lasta. Toivoa ei kannata menettää missään vaiheessa.

sallan kirjoitti...

Anonyymi: Kyllähän näitä ihania ihmeitä tapahtuu. Itsellä myös yksi tuttu, jolla 2 "luomulasta" PCO:sta huolimatta :)